מדדי המניות בארה"ב זינקו במחצית הראשונה של השנה ב 15.9% כשמדד ת"א 125 ירד ב 2.08%. אנליסטים רבים תולים את הפער בהתנהלות הממשלה, במצב הגיאופוליטי ובירידה ברמת ההשקעות בהייטק.
אנחנו לעומת זאת סבורים כי המצב מעט שונה. מדד ת"א 125 לא הציג ביצועי חסר, מה שקרה במחצית הראשונה של 2023 הינו סגירת הפער של ביצועי היתר של ת"א 125.
זהו גרף המציג את מדד ת"א 125 (בלבן) מול מדד S&P 500 (בכתום) בשנתיים האחרונות:
שלוש נקודות מאוד חשובות בהקשר של העליות החדות בארה"ב:
1. מכפיל הרווח הממוצע במדד ת"א 125 עומד על 12.6 בעוד המכפיל הממוצע במדד S&P500 עומד נכון להיום על 22.2. המכפילים אומנם היסטוריים אך מהווים אינדיקציה ברורה לכך שהשוק המקומי זול בהרבה מהשוק האמריקאי.
2. החששות ממיתון התמתנו, אך אין זה אומר שהחשש הזה לא יגבר שוב לאחר העלאות הריבית הצפויות.
3. גל העליות במדדי ארה"ב הינו למעשה גל עליות בשבע ענקיות הטכנולוגיה, כאשר יתר המניות במדד ה- P&S עלו בשיעור מזערי מתחילת השנה.
להלן גרף מתחילת שנה עד סוף חודש מאי של שבע המניות הגדולות ביחס למדד S&P וביחס ליתר המניות:
ארה"ב כפי שאנו כותבים כבר מעל לשנה, העלאות הריבית לא הצליחו להוריד את האינפלציה שנבעה מצד ההיצע. מה שמיתן לאחרונה את האינפלציה בעיקר פתרון בעיות שרשרת האספקה. הצרכנים מתחילים רק כעת להיות מושפעים מהריבית ולצמצם את הצריכה, אך להערכתנו, דביקותה של האינפלציה תוביל לכך שהפד ימשיך להעלות את הריבית גם במחצית השנייה של 2023. המשך העלאות הריבית יגביר חזרה את החששות ממיתון ויוביל לביצועים חלשים יותר של מדדי המניות בוול סטריט במחצית השנייה של השנה.
אירופה
האינפלציה בגוש היורו מתמתנת אך עדיין בקצב שנתי של 5.5%, ונראה כי גם באירופה תמשכנה עליות הריבית במחצית השנייה של השנה.
ישראל
המצב הגיאופולטי והמחאה האזרחית שבאה בעקבותיה נתנו את הטון בשוק המניות המקומי ובשער החליפין. מדד ת"א 125 ירד ב- 2.1% והדולר עלה בכ- 5%, וכל זאת על רקע האטה גלובלית בענף ההי-טק – קטר הצמיחה של ישראל. בחודש יוני השוק התאושש קלות ועלה ב- 1.64% אך עדיין סובל מתמחורי חסר משמעותיים בחלק מהענפים. דוגמא בולטת לכך הוא מדד מניות הבנקים: שיעור התשואה על ההון של הבנקים הגיע לשיא של 45 שנה והגיע ברבעון הראשון של 2023 ל 20.6% , אך נתון זה לא תורגם לעליות חדות במניות הבנקים. הבנקים הגדולים נסחרים כיום במכפילי הון של כ - 0.87.
אינפלציה וריבית
האינפלציה במחצית הראשונה של השנה הסתכמה ב- 2.2% והייתה גבוהה מהחזוי. וחודשי הקיץ החמים צפויים לחמם עוד יותר את הסביבה האינפלציונית המקומית, אך לקראת סוף השנה אנו צפויים לראות התמתנות מסויימת בקצב האינפלציה.
בנק ישראל פעל בדומה לפד והעלה אף הוא את הריבית ב 4% בשנה האחרונה, מ-0.75% ביוני 22 ל- 4.75% . להערכתנו, בנק ישראל ימשיך בהעלאות הריבית, גם אם בקצב מתון יותר עד שהאינפלציה תתכנס ליעד של 3% - 1%. נציין כי אחת הבעיות המשמעותיות במדיניות המוניטרית היא שהיא לא חילחלה לציבור המפקידים, כך שהתמריץ לחיסכון לא גדל בקרב הציבור – סוגיה בה עוסקים גורמים רבים בתקשורת, בפוליטיקה ובבנק המרכזי.
אג"ח
אגרות החוב הצמודות למדד הניבו תשואות עודפות על אגרות החוב השקליות בהפרש של כ 1.8%. מדד התלבונד 60 הצמוד הניב מתחילת השנה תשואה של 2.91% ביחס ל 1.12% בתל בונד 50 השקלי. כידוע, תיק האג"ח שלנו צמוד בכ 70% לאחר שהיה בהטייה של יותר מ 80% בתחילת השנה. בימים אלו אנו בתהליך הפחתת ההטייה והארכת המח"מ וזאת על מנת לקבע באופן חלקי את סביבת הריביות הנוכחית לשנים הקרובות.
תשואות המדדים - ינואר-יוני 2023
נקודות להמשך
כפי שציינו אנו צופים כי במחצית השנייה של השנה העלאות הריבית בארץ ובעולם יימשכו אם כי בקצב מתון בהרבה. גם הסביבה האינפלציונית תתמתן אך תישאר גבוהה מהיעד של בנק ישראל (3%-1%) וזאת בעיקר בשל סעיף הדיור ודביקות האינפלציה בסעיפי השירותים. להערכתנו שוק המניות המקומי יציג במחצית השניה ביצועי יתר ביחס למדדי המניות בחו"ל וזאת בעיקר בשל התמחור הנמוך בסקטורים רבים.
Comentarios