מלחמת חרבות ברזל – תמונת מצב
ה- 7.10.2023 ייצרב בזיכרון הלאומי כאחד הימים החשוכים בתולדות מדינת ישראל, יום זה ייצרב בזיכרוננו כשבת שחורה. יום של מחדל, יום של אסון, יום שבו נרצחו הכי הרבה יהודים מאז השואה. הם נרצחו רק בשל יהדותם ועוד במדינת היהודים שכשלה להגן עליהם. ליבנו ומחשבותינו עם משפחות הנרצחים הי"ד, עם משפחות החטופים והפצועים.
עם כל הקושי שבדבר, בימים שכאלו, אנו במאקרו אמונים על שמירת הערך של חסכונות לקוחותינו ככל שניתן. בתקופות שכאלו, השמרנות שלנו בתיקים באה לידי ביטוי בכך שהתיקים שומרים על יציבותם באופן יחסי לשווקים. אנו ממשיכים לבצע השקעות בראייה ארוכת טווח ומתוך כך הגיעו גם המלצותינו לשינויים בתיקים בחודש האחרון.
מאקרו מקומי
אי הוודאות במשק המקומי גדלה משמעותית בעקבות אי הוודאות לגבי התפתחויות המלחמה. בכל נושא התחזיות, מאינפלציה דרך ריבית ועד צמיחה, תחזיות הכלכלנים שונות מאוד.
צמיחה ואינפלציה
אנו מעריכים בשלב זה, כי בשנת 2023 הצמיחה תהיה סביב 2% ובשנת 2024 תהיה מעל 2.5%. תחזיתנו דומה לאוצר שמניח צמיחה של 2.2% ב 2023 וצמיחה של 2.5% בשנת 2024. האינפלציה, למרות הירידה בביקושים להערכתנו שוב תרים את ראשה בעקבות מספר גורמים:
1. מחירי האנרגיה בעולם.
2. שער הדולר העולה שמייקר מוצרים מיובאים.
3. העלאת מיסוי מקומי על מנת להתמודד עם הגרעון, בדגש על הבלו.
4. עצירת פעילות בענף הנדל"ן ואלפי פליטים – שני גורמים שיובילו לעליה במחירי השכירות.
5. חוסר היצע בייצור מקומי, בעיקר בענף החקלאות.
גרעון
בנוגע לגירעון, אנו מעריכים כי הוא יהיה סביב 3% בשנת 2023. כפי שציינו בעבר, הגידול בהוצאות עקב המלחמה, ייתכן וימומן בחלקו ע"י בנק ישראל ממכירת דולרים וחלקו מסיוע של ארה"ב. יתרה מכך, בנק ישראל צפוי, להערכתינו להתערב בשוק האג"ח הממשלתי על מנת לממן את גיוסי החוב של הממשלה לצורך הלחימה.
ריבית
מבחינת ריבית, יהיה קשה לבנק ישראל להעלות ריבית במצב שבו הצריכה יורדת. אנו מעריכים כי בחודשים הקרובים נראה את בנק ישראל מתחיל בהורדות ריבית מתונות למרות האינפלציה אותה ינסה למתן דרך שוק המט"ח.
חברות הדירוג הבינלאומיות
בעקבות המלחמה שלוש חברות הדירוג מודיס ו S&P ופיץ'; הכניסו את דירוג האשראי של ישראל למעקב עם אופק שלילי. יחד עם זאת, התרחיש הבסיסי של כל אחת מהחברות אינו צופה הורדת דירוג. להערכתנו, בהנחה שהמלחמה לא מתרחבת לצפון, לא נראה הורדת דירוג. ובכל מקרה, פרמיית הסיכון של ישראל כבר עלתה ואיתה תשואות האגח, כך שסיכון זה מתומחר בשווקים.
תגובת השוק המקומי
מניות - בשבוע הראשון, בו אי הוודאות וההלם הראשוני היו גבוהים, שוק המניות ספג ירידות חדות, זאת לאחר חודשיים של תשואה עודפת על השוק האמריקאי. מדד תא 125 ירד בכ- 11% ומדד הבנקים ב- 15.7% . על פי
דיווח של הבורסה לני"ע , עיקר המוכרים היו לקוחות פרטיים ומשקיעים זרים. באופן כללי, משקיעים זרים רגישים יותר לסיכונים ביטחוניים ומעדיפים להקטין אחזקות בעת הזו. זה גם מסביר את הירידה החדה בבנקים ביחס למדד הכולל, מניות הבנקים מוחזקות במשקל גבוה אצל משקיעים זרים.
לקראת סוף אוקטובר, כאשר התמחורים בשווקים הפכו לאטרקטיביים מאוד, ראינו לנכון לפנות אליכם ולבצע שינוי מדיניות רוחבי בתיקים להגדלת הרכיב המנייתי בדגש על מניות הפיננסים, בנקים, ביטוח, וישראכרט (עליה נרחיב בהמשך). אנו משקיעי ערך לטווח ארוך – ומשכך, כאשר התמחורים בשווקים סותרים את המציאות הכלכלית ארוכת הטווח באופן חריג, יש מקום להגדלת הרכיב המנייתי באופן חריג.
פעולה זו שיפרה משמעותית את התשואות בתיקים לאור התיקון החד לו אנו עדים. מתחילת התיקון בשווקים, ב- 24 באוקטובר, עלה מדד ת"א בנקים ב11.1% .
ישרכארט – מניית ישראכרט ספגה ירידות חדות בסוף אוקטובר לאור חששות כי עסקת הראל לא תאושר ע"י הממונה על ההגבלים עד לתאריך שנקבע בהסכם לאור המצב. לאור הערכותינו כי העסקה הינה עסקה אסטרטגית להראל וכי גם השווי שנקבע בעסקה נמוך, הגדלנו את אחזקותינו במניה. לפני מספר ימים החליטו הראל וישראכרט להאריך את המועד ל 31.12.23 עם אופציה להארכה לחודש נוסף, בתגובה מניית ישראכרט עלתה חזרה. היום ישראכרט נסחרת בשווי של 2.64 מיליארד כאשר העסקה צפויה להתבצע לפי שווי של 3.3 מיליארד.
אג"ח – גם שוק האג"ח ספג ירידת שערים חדות בתחילת המלחמה. אגרות החוב הממשלתיות הארוכות צנחו אף יותר מדדי המניות, כך לדוגמא אגרת ממשלתית צמודה 1151 צנחה ב 17.8% בשל המח"מ הארוך שלה. על כן ראינו לנכון לבצע הארכות מחמים בתיקים. כאשר החלו התחזיות להורדת ריבית בעקבות הלחימה ולאור הירידה בחששות למלחמה רב זירתית, אגרות החוב הארוכות תיקנו בחדות גם הן.
ארה"ב
מדד ה- S&P ירד החודש ב- 2.2% וסגר חודש שלישי של ירידות שערים. בסך הכל ירד המדד בחודשים אוג-אוק בכ- 8.6%. הירידות נבעו בעיקר בשל רמה גבוהה של מחירי מניות ביחד עם ריבית עולה וחשש מהאטה. החודש התווסף
בתחילת המלחמה החשש ממעורבות ארה"ב. בצד נתוני המאקרו, התמ"ג האמריקאי צמח ברבעון השלישי של השנה ב-4.9% (במונחים שנתיים). קצב צמיחה מרשים בסביבת ריבית של 5.5%. עיקר הגידול בצמיחה מגיע מגידול
בצריכה הפרטית, יצוא והשקעות. בנוסף, שיעור האבטלה ממשיך להיות נמוך. נתונים אלה מעידים על כך שהמשק האמריקאי אינו על סף מיתון, בשלב זה. גם האינפלציה עולה בקצב הולך ויורד – מה שמאפשר לפד להותיר את הריבית על כנה כבר חודשיים. ההערכה בשוק היא שכל עוד האינפלציה לא מתגברת, לא תהינה העלאות ריבית נוספות.
תשואות המדדים – אוקטובר 2023
נקודות להמשך
אנו עוקבים אחר ההתפתחויות באופן שוטף. ברור לנו כי יש פגיעה ממשית קשה בעסקים רבים, הקשורה גם לכוח האדם הרב שנמצא במילואים וגם לירידה בצריכה. אנו סמוכים ובטוחים כי הכלכלה שלנו חזקה ותמשיך לצמוח, ואף ביתר שאת לאחר הלחימה. אנו נתעורר אז לסביבה חברתית ופוליטית שתהיה כר פורה לצמיחה ולשגשוג. על כן, כפי שעשינו עד כה, בשיקול דעת ולאחר בחינה מעמיקה של הדברים, ככל שנעריך כי הפסימיות גוברת בשווקים יתר על המידה – נמשיך ונמליץ על הגדלת הרכיב המנייתי וככל שתשרור אופטימיות יתרה נפעל לצמצום הסיכון בתיקים. כל זאת באופן הדרגתי ומדוד תוך שמירה על עקרונות ההשקעות שלנו בחברות רווחיות ותזרימיות. באפיק האג"ח אנו נמשיך ונאריך את המח"מים בשבועות הקרובים תוך שמירה על רכיב צמוד מדד משמעותי ודירוגי אשראי גבוהים.
"שעוד נדע ימים טובים מאלה"
Comments