ישראל
החודש הפער בין מדדי המניות הישראלים לאלו האמריקאים הצטמצם בזכות אופטימיות בשוק המקומי בשל ההתפתחויות בזירה הצבאית שנתפסו כמפנה במלחמה (להערכתנו האופטימיות מוגזמת מעט), התפתחויות אלו יצרו אופטימיות לגבי אפשרות להסדרים מדיניים או לחימה בעצימות נמוכה. זאת לעומת העצבנות הרבה בשוק האמריקאי על רקע עונת הדוחות והבחירות שהובילו לירידות בשוק האמריקאי החודש. להערכתנו, הסיכונים הגיאופוליטיים המקומיים עדיין גבוהים ועל כן צמצמנו את החשיפה למניות בעיקר במניות החברות הפיננסיות. תקציב 2025 – התקציב שמסתמן עומד על 607 מיליארד שח ואמור לספק מענה להגדלת הוצאות הממשלה תוך שמירה על מסגרת גירעון סבירה. להערכתנו הגרעון צפוי לחרוג משמעותית מהיעדים גם השנה וגם בשנה הבאה – אך חריגות אלו גם תומכות בשוק הראלי וגם מתומחרות כבר בתשואות האג"ח הממשלתיות.מנגד, התקציב כולל גזירות לא מעטות על הציבור: העלאה רוחבית של דמי ביטוח לאומי, הקפאת עדכון מדרגות מס הכנסה, גבית שני ימי הבראה והעלאת המע"מ – אלה עלולים למתן את הצריכה הפרטית.
אינפלציה
החודש מדד המחירים הפתיע כלפי מטה וירד ב- 0.2%. הלמ"ס שינה את אופן מדידת שינויי המחיר של הטיסות והוביל לירידה של 16.7% בסעיף זה שהפחית 0.37% מהמדד, ללא שינוי זה מדד המחירים לצרכן היה עולה בכ- 0.2%. יש לציין כי למרות המדידה השלילית עדיין רוב סעיפי המדד ממשיכים לעלות ולחצי המחירים מצד ההיצע עדיין קיימים בעקבות המלחמה והמחסור בעובדים. האינפלציה בשנה האחרונה עלתה בקצב שנתי של 3.5% ולהערכתנו אינה צפויה להתמתן בחודשים הקרובים. ההטיה לרכיב צמודי המדד תרמה משמעותית לתיק השנה ואנו ממשיכים בהטיה זו גם לתוך שנת 2025.
ריביות
בנק ישראל נמצא בין הפטיש לסדן בכל הנוגע להחלטת הריבית, מצד אחד הורדות הריבית בעולם והרצון לתמוך בביקושים בעת המלחמה דוחפים להורדת ריבית ומנגד הלחצים האינפלציוניים מונעים הורדה ואף מעלים מחשבות על העלאת ריבית.
להערכתנו כל עוד האינפלציה מעל היעד (וכפי שציינו היא לא צפויה להתמתן בקרוב) והמשק פועל תחת אילוצי מלחמה לא נראה שינוי בריבית - זאת למרות המגמה בעולם.
בשונה ממגמת הריבית של בנק ישראל אנו עדיין צופים כי במהלך השנה הקרובה תתמתן פרמיית הסיכון של המדינה והדבר יוביל לירידת תשואות של אגרות החוב הארוכות.
גרף פרמיית הסיכון של ישראל לחמש שנים (CDS)
ארה"ב
הבחירות לנשיאות בפתח והמרוץ בין שני המועמדים צמוד, אך שוקי ההון כבר מתמחרים את בחירתו של טראמפ. ההערכה היא כי טראמפ יוביל מדיניות קפיטליסטית שתתמוך בשווקים הפיננסיים, מדיניות הגירה מצמצמת שיובילו לעליה באינפלציה ולמיתון קצב הורדות הריבית.
ומה לגבי האינפלציה? מדד ספטמבר הזכיר כי אינפלציית הליבה כאן והיא דביקה. זו עלתה בשיעור של 0.3% ומסמנת עליה בקצב השנתי ל- 3.3%. זאת למרות שהאינפלציה הכללית המשיכה להתמתן לקצב שנתי של 2.4%.לאור זאת התמתנו הערכות לגבי קצב הורדות הריבית, והדבר בא לידי ביטוי גם בתוצאות מדדי המניות האמריקאים וגם בשוק האג"ח שהגיב בעלית תשואות. אנו עדיין מעריכים כי כך או כך, האינפלציה בארה"ב תתמתן באופן הדרגתי בשנה הקרובה באופן שיאפשר הורדות ריבית מתונות בארה"ב.
מיקרו
כ- 86% מתיק המניות שלנו היכה את מדד ת"א 125 החודש. חברות הביטוח המשיכו להציג תשואות עודפות של 13% עד 19% החודש. ביקום טיפסה ב-14.5% , אשטרום עלתה ב-10.7% וגם מניות דלק רכב, ניו מד ורמי לוי עלו ביותר מ 8%.
אגרות חוב
החודש, היו אלה האגרות השקליות שהניבו תשואה עודפת על צמודות המדד, זאת בעקבות ההפתעה במדד. עדיין מתחילת שנה האפיק הצמוד הציג תשואה עודפת של כ- 1.7%.
תשואת מדדים עיקריים – אוקטובר 2024
סיכום והערכות להמשך
העליות החדות בשבועות האחרונים בשוק המניות המקומי הובילו אותנו לצמצם את החשיפה מנייתית בישראל, סביבת התשואות באפיק האג"ח הופכת להיות אטרקטיבית יותר ויותר עם העלייה בפרמיית הסיכון של ישראל ועל כן אנו לא צפויים להגדיל חזרה את החשיפה המנייתית בתקופה זו של חוסר וודאות גיאופוליטית בארץ וגם בחו"ל. באפיק האג"ח אנו כאמור ממשיכים לדבוק באפיק הצמוד וצפויים להמשיך ולהאריך את המח"מ בתיקים שכן אנו צופים כי בסופו של דבר פרמיית הסיכון של ישראל תתמתן ככל שהשוק יעריך כי המלחמה עומדת להסתיים.
Comentarios